Vanaf het volgende badmintonseizoen (2023-2024) verandert Badminton Nederland de opzet van de jeugdcompetitie. Omdat we binnenkort de aanmelding voor dit seizoen openen, is het nuttig om te weten hoe de wedstrijden er na de zomer uit komen te zien.

Waarom verandert Badminton Nederland de opzet van de jeugdcompetitie?
De badmintonbond wil competitie spelen aantrekkelijker maken voor kinderen en ouders. De laatste seizoenen merkte de bond dat de competitie minder populair werd. Daarom verandert het nu de opzet.

  • In de nieuwe competitie spelen kinderen meer partijen en zitten ze minder langs de kant.
  • De bond hoopt met de nieuwe opzet de niveauverschillen kleiner te maken. Dat betekent meer spannende rally’s op de baan.
  • De competitiewedstrijden moeten minder lang duren.
  • De reistijd bij uitwedstrijden moet in de nieuwe opzet korter worden.
  • De wedstrijden worden beter over het schooljaar verdeeld. Het competitieseizoen eindigt niet meer in februari, maar loopt door tot en met mei.

Hoe ziet de nieuwe opzet eruit?
De nieuwe competitie wordt niet meer per regio georganiseerd, maar op landelijk niveau. Misschien lijkt het alsof de reistijd daardoor toeneemt, maar de bond heeft juist het tegendeel voor ogen. Op dit moment vormen de regiogrenzen vaak een barrière: omdat GBC POONA onder regio Oost valt, spelen onze jeugdteams bijvoorbeeld niet tegen teams uit andere regio’s, net over de grens. Volgend jaar moet dat wel mogelijk zijn.

Om meer spannende wedstrijden te krijgen, verandert Badminton Nederland daarnaast de indeling van de poules. De nieuwe categorieën zijn:

  • Brons (tot 9 jaar)
  • Zilver (tot 11 jaar)
  • Goud (tot 13 jaar)
  • D, C, B en A (tot 19 jaar)

Bij kinderen van 13 tot 19 jaar maakt de bond straks geen onderscheid meer op leeftijd, maar op niveau. Die indeling moet de niveauverschillen verkleinen.

Brons (tot 9 jaar)
In deze categorie worden nog geen competitiewedstrijden gespeeld. In plaats daarvan gaan verenigingen zogenoemde FUN-dagen organiseren. Waarschijnlijk komen er in totaal zes per seizoen. Op deze FUN-dagen gaat het niet om winnen: enkel lekker badmintonnen is van belang. Er wordt ook geen ranking bijgehouden.

Zilver (tot 11 jaar)
Teams bestaan in deze competitie uit minimaal drie spelers (jongens en meisjes door elkaar). Samen spelen zij zes partijen: drie singels en drie dubbels. Zo’n partij bestaat uit twee games tot de 11 punten. Een partij kan dus ook in een gelijkspel eindigen! Daarnaast wordt de badmintonbaan iets ingekort: de achterste strook doet niet mee.

Goud (tot 13 jaar)
Ook in deze categorie bestaan teams uit minimaal drie spelers (jongens en meisjes door elkaar), die samen zes partijen spelen. Een partij bestaat nu uit twee of drie games tot de 15 punten. Het badmintonveld wordt niet langer verkleind.

Brons, Zilver en Goud zijn daarmee een beetje wat we nu de opstap noemen.

D, C, B en A (13-19 jaar)
In de competitie voor oudere kinderen gelden de gewone badmintonspelregels (games tot 21 punten) en wordt ook op het gewone veld gespeeld.

Categorie D is bedoeld om spelers in deze leeftijd te laten wennen aan competitiewedstrijden.

Bij categorie C stijgt het aantal partijen van zes naar acht: vier singels en vier dubbels. Een team moet daarom minimaal uit vier spelers bestaan. Maar er is nog geen onderscheid tussen meisjes en jongens.

In categorie B wordt onderscheid gemaakt tussen jongens en meisjes. Een team moet daarom bestaan uit minimaal twee meisjes en twee jongens. Op dit niveau speel je als de volwassenen.

In categorie A gaat het er precies zo aan toe als in de hogere competitie voor volwassenen. In deze categorie wordt louter met veren shuttles gespeeld.

We gaan als vereniging niet op alle niveaus spelen. Daarover hebben we ook afspraken gemaakt met verenigingen in de buurt. Op die manier weten we zeker dat er voldoende teams in onze omgeving zijn. Categorie B wordt de aanzet naar het spelen bij de senioren. Categorie A gaan wij niet gebruiken. Je hebt dan het niveau van de senioren en speelt daar mee. Voor nu zetten we in op spelen in de D en C categorie.

Wanneer worden de competitiewedstrijden gespeeld?
Om meer wedstrijden op niveau te krijgen, knipt Badminton Nederland het competitieseizoen in tweeën. In het oude systeem speelden jeugdteams een volledige competitie, met een thuis- en een uitwedstrijd tegen ieder ander team. In de nieuwe competitie spelen alle teams (behalve Brons) aanvankelijk maar één keer tegen elkaar. Deze ‘Fase 1’ wordt gespeeld van 11 september tot en met december. Ieder team speelt in deze periode maximaal zes wedstrijden.

Na de Kerstvakantie worden de competitiepoules opnieuw ingedeeld. In deze ‘Fase 2’, die gespeeld wordt van januari tot en met maart, komen de beste teams uit alle poules bij elkaar. Ook de teams die het in Fase 1 juist lastig hadden, nemen het nu tegen elkaar op. Zo spelen alle kinderen meer en vooral spannendere partijen!

Heb je vragen over de nieuwe competitie opzet?
Stuur dan een bericht naar de jeugdcommissie. Wil je meer lezen over de veranderingen in de jeugdcompetitie? Lees dan meer informatie van Badminton Nederland.